marți, 30 octombrie 2012

Italia



5 persoane
5 biciclete
7 zile de pedalat

Joi seara am făcut bagajul și mi-am peregătit bicicleta pentru o saptămână de pedalat intens. Am plecat vineri, 12.10.2012 din Timisoara pe la ora 13 și după 10 ore de drum cu mașina, am ajuns la Lugo, Italia. Fiind târzie ora la care am ajuns, repede am despachetat și am pregătit în mare bicicletele pentru ziua următoare, iar apoi ne-am odihnit.






Sâmbătă am participat la o adunare de biciclisti, membri ai clubului Baracca Lugo. Întâlnirea a avut loc la Faenza și am pedalat împreună până la Granarolo și înapoi, aproximativ 53 km. Am primit o cupă în semn de apreciere.




Dumnincă am iesit din nou cu cei de la clubul Baracca Lugo. De data aceasta s-a plecat din Lugo, un pluton de aproximativ 30-35 de oameni până la Toscanella, unde era punctul de plecare. Au fost foarte mulți bicicliști, se pleca în grupuri de prieteni sau membri ai aceluiaș club. Noi, Consultagro, am plecat pe traseul Borho-Tossignano-Fontanelice-urcarea Margherita și la întoarcere am trecut prin Imola, să vizităm Autodromo di Imola “Enzo e Dino Ferrari”(circuitul de F1). Pe acest circuit Ayrton Senna în 1994 a avut un accident în urma căruia și-a pierdut viața, fiind amplasată o statuie care-l reprezintă în memoria sa. Dupămasă am vizitat în plimbare centul orașului Lugo unde a fost o expoziție de automobile Ferrari.






Luni am vizatat țărmul mării Adriatice, la Marina di Ravenna. Marea era puțin agitată, sulfa vântul și valurile se spargeau de faleză și de ambarcațiunile ancorate în port. Am făcut câteva poze și apoi am plecat repede pentru că urma să schimbăm locația.




Ajunși acasă, am făcut bagajul și spre seară am plecat din Lugo în Dolomiți, la Predazzo. Predazzo gazduieste un centru de sărituri cu schiurile, construit între 1989 și 1991 cu o capacitate de 10000 de locuri, inclus în circuitul de campionat mondial.


La ora 1am ajuns la Predazzo, sulfa vântul și ningea. Am adăpostit bicicletele și ne-am pregătit să dormim. Am adormit cu gândul că urmează zile cu cățărări renumite și după cum se arăta, înzăpezite.
Marți la prima privire aruncată pe geam era o ceața densă și ceva zăpadă.





 După ce am fost la cumpărături și ne-am acomodat puțin cu temperatura, pe la ora 1 am ieșit pe biciclete. Am atins Passo di Lavazè 1808m și Passo di Pampeago 2005m, cel din urmă fiind și final de etapa în Giro d'Italia (8 km cu diferența de nivel de 765m, ultimi 4km fiind cei mai dificili).






Miercuri, dupa ce am luat micul dejun am plecat spre alte cățărări renumine. Prin Moena am urcat până la Canazei, unde am făcut pauză pentru a ne dezmorți putin și pentru câteva poze.
După Canazei am ajuns la o bifurcație de la care drumul duce în dreapta ducea la Passo Pordoi 2239m și în stânga la Passo Sella 2240m. Le-am cățărat pe amândouă și am ajuns înapoi la Predazzo dupa 6 ore și 30 de minute. Pe Pordoi se află un monument în memoria lui Fausto Coppi și bicicleta lui Gilberto Simoni folosită in Il Giro din 2011, un Willier, încastrat în piatră. Pe Pordoi era plin de turisti englezi, câțiva intrând cu noi în vorbă și felicitându-ne.




Joi au urmat alte 2 cățărări. Prima Passo Valles 2032m și Passo San Pelegrino1918m. San Pelegrino este și va fi de asemenea un pas inclus în Il Giro.



Vineri am bifat încă un pas, pasul Fedaia din grupul Marmolada, 2057m. Și pe aici trece Il Giro și la lacul Fedaia au fost filmate secvente din filmul The Italian Job.


O recapitulare a pasurilor făcute cât timp am stat la Predazzo:

1. Passo Lavazè
- gradient: 7.7%
- lungime: 12.2km
- diferență de nivel: 936m
- altitudine 1808m









2. Passo Pampeago
- gradient: 10.2%, max. 16%
- lungime: 10.8km
- diferență de nivel: 1031m
- altitudine 2005m









3. Passo Pordoi
- gradient: 6.8% - lungime: 9.4km
- diferență de nivel: 637m
- altitudine 2239m










4. Passo Sella
- gradient: 6.8%, max 12.5%
- lungime: 5.45km
- diferență de nivel: 373m
- altitudine 2244m









5. Passo Valles
- gradient: 8.7%
- lungime: 7.3km
- diferență de nivel: 638m
- altitudine 2033m









6. Passo San Pelegrino
- gradient: 6.8%
- lungime: 11.41km
- diferență de nivel: 778m
- altitudine 1918m









 7. Passo Fedaia
- gradient: 7.5%, max 18%
- lungime: 14.1km
- diferență de nivel: 1059m
- altitudine 2057m








Tot vineri am facut o vizita la un magazin de biciclete unde ni s-au făcut măsurătorile pentru o poziție corectă pe bicicletă.


Sâmbată am făcut bagajul și la ora 16, după ce am schimbat un cauciuc uzat la mașină și am completat uleiul, am pornit spre Timisoara. După 6 ore de mers, din cauza unei defecțiuni a mașinii am fost nevoiți să luăm altă mașină spre casă.


A fost o săptămână frumoasă, o săptămână de antrenament, de deconectare pe care nu o voi uita și pe care aș repeta-o dacă se va ivi ocazia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu